пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 

Сьогодні Міжнародний день дитячої книги: цікаві факти

Щорічно 2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги. Датою для святкування обрали день народження Ганса Крістіана Андерсена, який став одним з найулюбленіших казкарів дітей багатьох поколінь.
Основна мета свята полягає в пропаганді дитячого читання, яке є ефективним інструментом духовного та інтелектуального розвитку людини.


СайтОго пропонує декілька фактів про користь від читання для дітей:

1.Приділяти читанню треба щодня не менше 1 години на день. При цьому читати дитині не обов'язково безперервно цілу годину, можна читати уривками, по 10-15 хвилин, у вільний від гри та прогулянок час.

2.Читання зберігає ваше фізичне здоров'я. Складати букви в слова, слова в образи, усвідомлювати те, що хотів висловити ними автор, і знаходити їм власне пояснення - це гімнастика для мозку. Без усякого ризику отримати травму!

3.Читання – це емпатійна взаємодія, тобто читання формує у дитини здатність емоційно відгукуватися на переживання іншої людини.

4.Саме під час читання книжок дитина навчається розрізняти добро і зло, засвоює перші норми моралі, вчиться співчувати героям книжки.


6. Діти, яким читають із раннього дитинства, за своїм розвитком до 7 років випереджають однолітків на 1-2 роки.

7. У дітей, яким батьки читають регулярно не менше 1 години на день, словниковий запас у 2-3 рази більший, ніж у тих малят, кому батьки не читають.


8. Читати дитині вголос необхідно до 12 років, навіть попри те, що дитина вже вміє читати сама. Адже самостійне читання для дитини – величезна робота, а коли читає дорослий, дитина краще засвоює інформацію, запам'ятовує слова і сприймає переживання героїв.

9.Читання допомагає сконцентруватися. Читати можна і під музику, і під час занять: читати й не звертати уваги на метушню навколо.

10. Читання корисно для батьків Спостерігаючи за тим, як дитина насолоджується книгою, дорослі теж втягуються в читання, навіть якщо вони занадто зайняті, щоб читати. Дорослі будуть вдячні дитині за знову здобутий щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар